2021-01-28 08:02:34• hírek • Bede Emőke

Durván megemelték a parlagfűért kiszabható bírságok összegét

Az erre hajlamosak számára a parlagfűszezon igazi rémálom: végeláthatatlan orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, könnyezés és tüsszögés keseríti meg ezt az időszakot. Épp ezért fontos hír sokak számára, hogy a mezőgazdasági misztérium szigorított az eddigi intézkedéseken, s ezeken belül jelentősen megemelték az irtás elmulasztása miatt kiszabható pénzbírságokat is.

A kormány által január 27-én elfogadott rendeletnek köszönhetően leegyszerűsödik a parlagfű által benőtt terültek ellenőrzése, ugyanis e feladat ezentúl helyi hatáskörbe kerül. Meghosszabbították továbbá a második ellenőrzési hullám idejét is, mely ennek megfelelően július 6-tól október 31-ig fog tartani. Végül, de nem utolsósorban megemelték a magán- és jogi személyekre kiszabható pénzbírságok összegét is: előbbiek ezentúl 1.000 lej helyett akár 5.000 lejt is kaphatnak, utóbbiak esetében pedig 10.000-ről 20.000 lejre nőtt a hanyagság ára. „A kormányhatározat által foganatosított intézkedések hozzájárulnak a parlagfüves telkek területének csökkenéséhez, a pollenmennyiség csökkenéséhez, és közvetve az egészséges környezet biztosításához is”- véli a szaktárca. A szigorú törvényi keret tehát már megvan, a kérdés most már csak az, hogy mennyire sikerül majd az előírtakat betartania az illetékes szerveknek.


Mivel a parlagfű rendkívül szapora, kifejezetten kisigényű növény, mindenhol képes megtelepedni és virágozni, épp ezért irtását jó minél hamarabb megkezdeni. A kaszálás csak ideig-óráig hatékony, a növény gyökerestől való kihúzása már sokkal jobb megoldás, de szóba jöhet a vegyszeres irtás is. A tuti módszer a szakértők szerint azonban az, ha a parlagfű által érintett területeket a tulajdonos ismét befüvesíti, gondozott vegetációt alakít ki rajta, hiszen mint ahogy neve is utal rá, a növény főként a parlagon hagyott, elhanyagolt területeken érzi jól magát. Ide tartoznak a lebontott vagy összedőlt épületek után maradt üres területek, az utak melletti árokpartok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: